ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΑΛΑΤΑΚΗ

Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων ανατολικά της γραφικής κωμόπολης της Λίμνης, στις απότομες πλαγιές του όρους Κανδήλι της βορειοκετρικής Εύβοιας, ευρίσκεται μια από τις σημαντικότερες μονές του νομού, η Ιερά Μονή Γαλατάκη, κτισμένη στα ερείπια αρχαίου ναού του Ποσειδώνα.
Η θέση της είναι θαυμάσια καθώς υψώνεται, μοναχική και επιβλητική, ντυμένη με τη μεγαλόπρεπη και συνάμα αυστηρή βυζαντινή αρχιτεκτονική της, μέσα σε δασοκάλυπτη περιοχή. Στο νότο απλώνεται η Ευβοϊκή θάλασσα και στο βάθος διακρίνονται οι οροσειρές της Στερεάς Ελλάδας και ο χιονοσκεπής Παρνασσός.
Σήμερα είναι γυναικεία μονή όπου οι μοναχές ασχολούνται με την κατασκευή περσικών χαλιών και λειτουργούν επίσης έκθεση ειδών χειροτεχνίας καθώς και ξενώνα για τη φιλοξενία των προσκυνητών.
Η ιστορία της μονής χάνεται στο βάθος των αιώνων. Σύμφωνα με μαρτυρία μη σωζόμενου εγγράφου του πατριάρχου Κυρίλλου του Ε’, κτίστηκε τον 7ο ή 8ο αιώνα από βυζαντινό αυτοκράτορα. Καταστράφηκε από τους Ενετούς και τους Τούρκους και ξανακτίστηκε από ένα ναυτικό πλοιοκτήτη, ο οποίος σώθηκε σε σφοδρή θαλασσοταραχή στον βόρειο Ευβοϊκό. Επειδή αυτός καταγόταν από το Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως δόθηκε και η προσωνυμία ‘’Γαλατάκη’’. Κατ’ άλλη όμως ασθενέστερη παράδοση, η ονομασία της μονής οφείλεται στο άφθονο γάλα του μεγάλου αριθμού των ποιμνίων της.

Στη μονή Γαλατάκη μέχρι σήμερα διασώζονται μόνον το τρίκογχο, η λιτή και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.Το καθολικό έχει υποστεί πολλές εξωτερικές επισκευές, γι’ αυτό και η επιφάνειά του, επενδεδυμένη σήμερα με νεότερο οικοδομικό υλικό, δεν παρουσιάζει πλέον την παλαιά μορφή του. Αλλά και οι εσωτερικοί τοίχοι του, άλλοτε κατάγραφοι, έχουν καλυφθεί, άγνωστο πότε, από κονίαμα, με αποτέλεσμα σε ορισμένα μόνον σημεία να διασώζονται οι αρχαίες τοιχογραφίες